woensdag 14 september 2011

Pannenkoeken...

Een van de gerechten waarvan ik dacht dat ik er echt geen variatie op kon bedenken die in dit dieet past was wel pannenkoeken..
Het is dan ook een gerecht dat uit maar 3 ingrediënten bestaat en daarvan mag je er twee al niet hebben..
Maar het is me toch gelukt en nog op een simpele manier ook..!
Ik had al meerdere dingen geprobeerd, maar als je de melk door bijvoorbeeld water vervangt krijg je hele smakeloze pannenkoeken.
Aangezien soja niet mag valt de meest logische vervanging door sojamelk al af.
De oplossing die ik vond is Haver Drink van Vivera.

Met het volgende recept worden de pannenkoeken net zo lekker als normaal, enige verschil is dat ze iets steviger zijn en daardoor iets sneller vullen...

Pannenkoeken:
(ong. 12 stuks)

- 800 ml Haver Drink
- 1 pak (glutenvrij) pannenkoekenmix of bloem
- 3 eierdooiers

Doe de pannenkoekenmix ( je kan natuurlijk ook bloem met een snufje zout gebruiken) in een beslagkom en voeg de eierdooiers en de Haver Drink toe.
Goed roeren tot je een egale vloeistof hebt.
Bak de pannenkoeken in een hete pan op de dikte je je zelf het lekkerste vind.
Beleg de pannenkoeken met wat je maar wilt...

dinsdag 13 september 2011

Lunch...

De eerste week zit er bijna op...
Ik blijf het moeilijk vinden, alles dat je mag eten is zeer licht verteerbaar, waardoor ik vaak na een uur of 2 best wel weer trek krijg.
Het fruit vliegt er door ondertussen...
Lekkere recepten bedenken blijft geen makkelijke opgave, zeker op de dagen dat je het erg druk hebt of gewoon moe bent en even snel iets wilt maken en geen zin hebt om "uren" in de keuken te staan.
Ik val dan toch vaak terug op een grote kop soep met wat brood.
Gelukkig heb ik een grote vriezer en ik maak dan ook meestal een grote pan soep en vries daar veel van in, zodat ik makkelijk en snel toch wat lekkers kan eten..
Alleen de lunch..
Daar heb ik echt de meeste moeite mee, ik at voorheen heel veel kaas en een broodje kaas mis ik toch echt nog wel elke dag.
Ook het feit dat ik een hartige eter ben en niet zo erg van zoet hou is lastig met dit dieet.
Want wat mag je op brood?
Jam, pindakaas en appelstroop..
Tja, dat begin ik nu wel een beetje zat te raken..
De eiersalade was een lekkere afwisseling, maar dat eet je ook niet dagelijks...
Wat blijft er dan over als je niet elke keer zoetbeleg op brood wilt doen?
Komkommer?
Is erg lekker, maar dan wel als aanvulling en niet als hoofdbeleg..
Doordat ik eigenlijk alleen kip als vleesvervanger kan eten, wil ik dit niet op brood doen, omdat ik dan bang ben dat ik straks geen kip meer kan zien..
Heeft iemand hier tips voor?
Heb je een lekker recept geef hem dan graag aan me door..!

maandag 12 september 2011

Uit eten...

Gisteren ging ik met mijn familie lunchen..
Nu is het heel goed mogelijk om ook buiten de deur lekker te eten, alleen hangt het er erg vanaf waar je naar toe gaat.
Steeds meer restaurants,lunchrooms etc. bieden een groeiend aanbod aan vegetarische gerechten aan, waarbij je tijdens het bestellen altijd wel wat aanpassingen door kunt geven.
Nu was ik gisteren naar een pannenkoekenrestaurant en tja, daar valt helaas niet veel aan te passen.
De kaart bestond vooral uit vele soorten pannenkoeken en pizza's.
Uiteindelijk werd het voor mij een groene salade, iets dat erg lekker kan zijn, al hield het bij dit betreffende restaurant een salade in bestaande uit een paar blaadjes sla, wat stukjes paprika, een hand olijven en een mini maiskolfje..
Volgende keer beter zullen we maar denken..

Een dinertje met vrienden...

Wat te doen als er vrienden komen eten...?
Je wilt natuurlijk niet iedereen opzadelen met dit dieet, je weet zelf al goed genoeg hoe lastig het is, maar als er mensen komen eten is het wel zo gezellig als je mee kan eten..
Het volgende recept is erg lekker voor iedereen en heel makkelijk aan te passen als je 2 verschillende sauzen wilt maken, zodat je ook een versie met vlees op tafel kan zetten..
Ik zal beginnen met de histamine arme versie:

Pasta met knoflook en courgette
(2 a 3 personen)

- Pasta naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 courgette
- 2 dl kippenbouillon
- 2 dl crème fraîche
- 1 eierdooier
- peper en zout

Kook de pasta in ruim water beetgaar.
Snij de teentjes knoflook en de courgette in kleine stukjes.
Bak in olijfolie de knoflook glazig, voeg vervolgens de courgette toe.
Als de courgette bijna gaar is afblussen met de kippenbouillon en de crème fraîche toevoegen. Even in laten koken en op smaak brengen met peper en zout.
Om de saus te binden op het laatste moment de eierdooier er goed doorheen roeren.
Pasta serveren met de saus en eventueel garneren met rucola.
Dit is een pasta met heel veel smaak die goed vult..

Mocht je je vrienden toch een versie met vlees voor willen zetten, dan is dit een makkelijke optie:

Pasta met champignons en parmaham
(3 a 4 personen)

- Pasta naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotten of kleine uitjes
- 1 doos champignons
- 2 dl kippenbouillon
- 2 dl crème fraîche
- 1 ei
- 2 ons parmaham
- peper en zout

Kook de pasta in ruim water beetgaar.
Snij de teentjes knoflook en de sjalotjes in kleine stukjes.
Snij de champignons in grove stukken.
Bak in olijfolie de knoflook en sjalotjes glazig, voeg vervolgens de champignons toe.
Als de champignons bijna gaar zijn afblussen met de kippenbouillon en de crème fraîche toevoegen. Even in laten koken en op smaak brengen met peper en zout.
Bak ondertussen in een aparte pan de parmaham in grove repen knapperig.
Om de saus te binden op het laatste moment het ei er goed doorheen roeren.
Pasta serveren met de saus en parmaham.
Eventueel garneren met rucola en Parmezaanse kaas.

Als er meerdere mensen komen eten, dan kook ik een grote pan pasta en serveer de sauzen in aparte schalen.
Ook de Parmezaanse kaas, parmaham en rucola serveer ik apart, zodat iedereen zijn eigen pasta naar keuze kan garneren.

Na een heerlijke maaltijd wil je natuurlijk ook een lekker dessert op tafel kunnen zetten, ik heb het volgende dessert gemaakt, het is een klein dessert aangezien pasta erg vullend is:

Citroentaartjes
(12 taartjes)

- 175 gr bloem
- 50 gr suiker
- 125 gr roomboter
- 1 bak citroen sorbetijs
- muntblaadjes voor de garnering

Oven voorverwarmen op 180 gr.
De bloem suiker en boter kneden tot een compact deeg.
Cakevormpjes van papier plat neerleggen, een balletje deeg op het papiertje uitrollen tot je een koekje hebt van dezelfde maat als het papier.
De koekjes voorzichtig in een muffin of cakebakblik duwen, zodat je soort bakjes van koekdeeg krijgt.
De koekjes in het blik in ong. 15 minuten gaar bakken.
De afgekoelde koekbakjes vul je met een bolletje citroenijs en dit garneer je met een muntblaadje.
Het is een heel simpel, maar smakelijk dessert.
Natuurlijk kan je elke smaak sorbetijs gebruiken.

Ik hoop dat het diner bij jou net zo'n groot succes is als het bij mij was..!

Snackdag...

Bij ons is het op vrijdag vaak snackdag, we zijn dan laat thuis, het is eindelijk weekend en een dagje makkelijk eten is altijd fijn..
Maar ja, makkelijk eten is er nu niet echt bij...
Om toch een beetje aan deze traditie te voldoen hebben we afgelopen vrijdag patat met saté gegeten en met een paar kleine aanpassingen is dat met dit dieet ook echt wel mogelijk..
Omdat ik geen frituurvet mag hebben is een patatje halen geen optie, een goede vervanging hiervoor is patat uit de oven.
Elke supermarkt verkoopt ovenpatat, patatjes verdelen over de bakplaat, half uurtje in de oven en klaar..!
Heb je wat meer tijd, dan kan je ook zelf patat maken op deze manier...
De saté is iets lastiger, maar valt alles mee..
Er zijn vele soorten marinade mixen en kruiden te verkrijgen, het is een kwestie van even rustig de ingredientenlijsten doorlezen om te kijken welke je mag.
Ik heb een mix gebruikt die je eigenlijk aan moet maken met olie en ketjap.
In plaats daarvan heb ik hem gemaakt met olie en water..
De smaak word er echt niet minder van..!
Voor de satésaus heb ik een paar eetlepels pindakaas aangelengd met wat water, even doorkoken en je hebt een best lekkere saus..
Mayonaise kan je zoals ik al eerder beschreven heb heel goed zelf maken.
Je kan de zelfgemaakte mayo in een goed afgesloten bakje 2 a 3 dagen bewaren in de koelkast.
Als je iets meer maakt, kan je het de ene dag gebruiken als saus bij je patat en de rest verwerken in een eiersalade..
Zo heb je binnen een half uur een bord patat met saté op tafel staan en kan het weekend beginnen...